Orosháza túróslepény tortája
A régiek dicsőségére, hagyományok megmentésére
A régiek dicsőségére, hagyományok megmentésére
Egy térségünkre jellemző ízvilágú süteményt kívántunk megalkotni, ezért is kértük fel Károlyi Fülöp Béla írót, az Ízes Orosháza című receptgyűjtemény szerzőjét közös ötletelésre.
Orosháza túrós lepény tortáját 2011-ben készítettük el, amikor üzletünket egy kávézó résszel és egy terasszal bővítettük.
Ízeink sikerét az Író így foglalja össze:
A túrós lepény a Kárpát-medence népeinek egyik finom csemegéje, ünnepi süteménye, ám leginkább a Dél-Alföldhöz és Orosházához kötődik híre és legendája. Talányos, hogy miért. Talán itt volt egykoron legfinomabb a tej, amiből a túró készült. Talán itt volt a legjobb a búza, amelyből a híres orosházi malmokban a lisztet őrölték. Talán a kemencék melege itt volt a legsimogatóbb, amelyben a lepény kisült. Talán itt voltak a legügyesebbek az asszonyok, hogy olyan jól keverték-kavarták a lisztet, túrót, tejfölt, kaprot és egyéb kelléket, hogy ez lett a leghíresebb. Talán azért, mert egy finom túrós lepény megenyhítette a haragosok szívét, s reménnyel telítette az embereket.
Ki tudja ezt már!
A régiek dicsőségére, az eltűnni készülő hagyományok megmentésére gondoltunk, amikor a túrós lepény mai formáját más módon elkészítettük. Így született meg közös alkotásként a városnak ajánlott, a hírnevet gyarapító sütemény:
Tortánk három fő rétegből tevődik össze.
A felső réteg egy alj nélküli túrós lepény, amelybe szilvalekvárt csepegtetünk, majd következik egy alapjaiban vanília ízű krém, és végül egy szilvából, körtéből és almából főzött, mézes-fahéjas gyümölcsréteg.
Kóstolják, ízleljék, szeressék és vigyék hírét tortánknak!